Cum pictam o natura statica? (2)

Apoi zonele mari de umbra si lumina.  Sticla va ramâne, pe cât posibil, de culoarea fundalului, accentuând doar cateva reflexe de lumina si umbra, sugerându-i doar existenta.  Fiind corpuri rotunde, obiectele nu vor avea în nici un caz contur, acesta fiind sugerat prin pata de culoare asezata pe fundal, de prezenta umbrelor purtate

Urmatorul pas este finalizarea picturii, prin crearea legaturilor dintre obiecte prin culoare. Facem trecerea fina de la lumina la umbra, treptat, fara a lasa o linie între lumina  si umbra. 

Culoarea unui obiect influenteaza culorile obiectelor învecinate.  Portocala va avea reflexe albastrui, si nuante de un oranj mai rosiatic,  în zonele apropiate de ceainic si fata de masa.  Aceasta deoarece, atunci când se întâlnesc, doua culori complementare, tind sa se exalte una  pe cealalta, dându-se o lupta pentru suprematie.  În cazul de fata castiga oranjul, iar albastrul ia cu împrumut putin oranj si cade de acord cu …portocala înversunata. 

Încercati sa vedeti obiectele ca pe niste personaje care actioneaza  pentru interesul comun sau propriu, cautând sa iasa în fata sau sa traiasca discret, dar intens. 

Mai putem lumina fundalul cu alb amestecat cu putin oranj, aceasta va sustine si zona mare de oranj, portocala.

Asadar, alternam zonele de culoare pura cu cele pictate în nuante obtinute din amestecuri.

Culoarea pura este buna atunci când este folosita în cantitate mica, un accent.  Pe suprafete mari culorile pure devin suparatoare, agresive. Gânditi-va la un întreg perete zugravit în rosu-oranj, de saturatie maxima. 
 

Odata finalizata, pictura în acrilic se usuca în aproximativ jumatate de ora, depinde de temperatura din atelier, umiditate, si diluarea pigmentilor folositi. 
Se acopera aceasta pictura, pentru protectie, cu un strat de verniu special pentru culori acrilice, mat sau lucios, dupa preferinta.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *