Si tu poti picta un portret in acrilic!

Pentru a picta un portret asezati o pânza întinsa pe sasiu, un carton sau chiar hârtie de desen pe un suport (sevalet, masa etc). Puteti folosi pensule de marimi diferite, rotunde sau late si o paleta (din lemn, plastic, sticla etc).

Înainte de a începe priviti cu atentie modelul. Cautati cu ochii mintii trasaturile particulare si depistati elementele care ies în evidenta. Încercati apoi sa depistati starea sufleteasca în care se afla persoana respectiva, fiindca, în final, expresia este aceea care da viata portretului. Un chip perfect desenat, dar fara expresie nu are valoare artistica, în timp ce un portret din care iese stralucirea interioara, va va atrage atentia.Portretul poate fi realizat parcurgând anumite etape, ca in imaginile urmatoare.

Începeti prin a trasa volumul general al capului, aproximativ ca un ou întors cu vârful în jos. Apoi trasati axele, cea verticala si reperele orizontale, fixând în final dimensiunile ochilor, ale gurii si forma parului. La pictura în acrilic, puteti realiza ebosa, schita, direct cu pensula cu linii subtiri si culoarea diluata (laviuri). Creati un centru de interes, acea zona dintr-o lucrare care ne atrage mai mult privirea, care poate fi pusa în evidenta prin linii mai accentuate. Acesta poate fi zona ochilor, nasului, buzelor, ridurile, un detaliu vestimentar etc.

Veti insista pe aceste detalii când pictati.

Reperul principal, pe verticala, este lungimea nasului (incape de 4 ori), iar pe orizontala, ochiul (tot de 4 ori). Registrele (fruntea, nasul si gura) sunt aproape egale, distanta dintre ochi este egala cu un ochi, colturile buzelor se gasesc pe aceeasi verticala cu centrul irisului, iar urechile sunt în dreptul nasului si de aceeasi lungime cu acesta. Aceste repere si dimensiuni se modifica în functie de particularitatile individuale ale modelului.

Odata stabilite proportiile si caracterul portretului, puneti pânza la distanta si priviti-o cu atentie. Asigurati-va ca ati încadrat corect capul în pagina, ca portiunile laterale ale chipului nu ies din pagina, ca ati surprins specificul figurii, cu toate caracterele ei. Decideti daca fundalul este sau nu important pentru acest portret.

 

 

Atentie! Nu încercati sa copiati modelul! Accentuând trasaturile particulare veti obtine un portret mai expresiv. Adevaratul artist se inspira din natura, nu o copiaza, iar în final ajunge la forme si solutii noi, adica la plasticitate si expresivitate.
 

Folositi în portret o dominanta de culoare, calda sau rece, adica o culoare care sa faca lucrarea unitara.

Amintiti-va si cele Sapte contraste de culoare: contrastul culorii în sine, cald-rece, complementar, de calitate, de cantitate, simultan-succesiv, inchis-deschis (clarobscur).

Sa va alegeti unul dintre aceste contraste. Eu am ales contrastul dintre rosu si verde, ca sa accentuez starea de melancolie a modelului. Puteti folosi doar o singura culoare, este decizia voastra.
 

Acum puneti pe paleta acele culori potrivite portretului pe care doriti sa-l realizati si faceti amestecuri de culoare, mai reci pentru umbre, mai calde, deschise, în lumina. Amestecati culorile cu alb pentru a le deschide, lumina, si cu negru, pentru a le închide. Le putem amesteca, griza cu o culoare opusa, complementara: rosul, cu verde, albastrul cu oranj, galbenul cu violet.

În culori acrilice se pot obtine nuante viu colorate, uneori contraste chiar violente.
Observati din ce parte vine lumina si pictati mai întâi zona de umbra.Tusele (urmele pensulei) pot avea orice forma, lungime ne dorim.Pictam asa cum simtim, pentru aceasta nu exista nicio reteta.

 

Dupa uscare, culorile se întaresc si nu se mai dilueaza.  Aveti grija sa spalati întotdeauna pensulele cu apa.
Lucrarea se verniseaza cu un verniu pentru culori acrilice, mat sau lucios, dupa preferinta.
Daca amestecati culoarea cu multa apa veti obtine un efect transparent, de acuarela, al lucrarii. Iar daca asterneti culoarea cu multa pasta, veti avea un portret asemenea celor pictate în ulei.

***

Culorile acrilice contin pigmenti amestecati cu un liant, o emulsie  polimer. Pot fi diluate cu apa, se usuca repede si devin foarte rezistente dupa uscare. În functie de gradul de diluare al pigmentilor cu apa, sau modificati cu diferite mediumuri acrilice, efectul final pe care îl creeaza pictura în acrilic, poate fi transparent, ca acuarela, sau tempera, sau ulei, când se foloseste multa pasta. Pictura aceasta poate semana foarte bine cu cea realizata în ulei, tempera sau acuarela. Odata uscat pigmentul nu se mai poate dilua cu nici un diluant.

Toluenul sau acetona nu fac decât sa îndeparteze toate straturile de pictura sub forma unei pojghite. Pentru a întârzia uscarea rapida exista lianti, aditivi cu glicerina, permitând adaugarea apei pe parcursul pictarii în mai multe etape.

Culorile acrilice sunt foarte versatile, utilizându-se în tehnici mixte cu pasteluri, carbune, tus, penita iar în ea se pot amesteca diferite materiale: nisip, orez etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *